İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, haftalık basın toplantısında ABD ile süren dolaylı müzakerelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Bekayi, İran'a uygulanan yaptırımların haksız olduğunu vurgulayarak, müzakerelerdeki temel taleplerinin yaptırımların somut ve etkili bir şekilde kaldırılması olduğunu belirtti. Nükleer anlaşma tecrübelerini de hatırlatan Bekayi, olası bir anlaşmanın kalıcı olması ve tarafların taahhütlerine uyması için güvence istediklerini dile getirdi.
Yaptırımlar Kalkmalı, Güvence Şart!
Bekayi, İran'ın ticaret ve bankacılık faaliyetlerini normal şekilde sürdürebilmesi gerektiğini vurgulayarak, yaptırımların kaldırılması konusundaki kararlılıklarını yineledi. Çarşamba günü yapılacak uzmanlar düzeyindeki görüşmeye de değinen Bekayi, İran'ın barışçıl nükleer programına yönelik endişelerin asılsız olduğunu ve teknik görüşmelerde anlaşma çerçevesinde belirlenen ayrıntıların ele alınacağını ifade etti.
Müzakerelere ilişkin ortaya atılan detayların gerçeği yansıtmadığını belirten Bekayi, bu tür bir sürecin ayrıntılarının medyada tartışılmasının söz konusu olamayacağını söyledi. Bekayi, "Henüz yolun çok başındayız. İran ile ABD arasındaki dolaylı görüşmeler sadece nükleer mesele ve yaptırımların kaldırılmasıyla sınırlı. Süreçte yalnızca bu başlıklar üzerinde müzakereler yürütülüyor" dedi.
Türkiye ile Yakın Temas Sürüyor
Bekayi, ABD ile yürütülen dolaylı müzakerelere ilişkin bölge ülkelerinin de bilgilendirildiğini belirterek, "İran ile ABD arasındaki görüşmeler kapsamında Basra Körfezi ülkeleri, Pakistan ve Türkiye ile yakın temaslarımız sürüyor, istişarelerimiz devam ediyor" diye konuştu. 2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşma'ya taraf olan ülkelerle de temas halinde olduklarını ifade eden Bekayi, Avrupa'daki üç üye olan İngiltere, Almanya ve Fransa ile istişarelerde bulunduklarını, Çin ve Rusya'yı da bilgilendirdiklerini söyledi.
Demokratlar ve Siyonist Rejim İttifakı
ABD'deki iç gelişmelere ilişkin de değerlendirmede bulunan Bekayi, Demokrat Parti ile Siyonist rejim arasında müzakereleri engellemeye yönelik bir ittifak oluştuğunu iddia etti. Bekayi, "Demokratlar ile Siyonist rejim arasında, aslında birbirine zıt görüşlere sahip olmalarına rağmen, dikkat çekici bir ittifak oluşmaya başladı. Bu da müzakereleri engellemeye yönelik bir girişim" şeklinde konuştu.
İran ile ABD arasındaki bu hassas müzakerelerde Türkiye'nin de adının geçmesi, bölgedeki dengeler açısından büyük önem taşıyor. İran'ın yaptırımların kaldırılması konusundaki ısrarı ve müzakerelerin geleceği, bölgedeki siyasi ve ekonomik istikrarı doğrudan etkileyecek gibi görünüyor.