Bilim insanları, iki haftalığına oda sıcaklığında bekletilen esnek ahşap bileşenlerini gösteriyor. (Fotoğraf araştırmacılar tarafından Xinhua’ya …
Bilim insanları, iki haftalığına oda sıcaklığında bekletilen esnek ahşap bileşenlerini gösteriyor. (Fotoğraf araştırmacılar tarafından Xinhua’ya temin edilmiştir.)
Cell Reports Physical Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre bu ahşap materyal uzun dönemli esnekliğini sıfırın altında 40 santigrat dereceden sıfırın üstünde 50 santigrat dereceye kadar muhafaza edebilen ve 400 ila 500 santigrat dereceye kadar olan açık ateşle tutuşmayan bir çeşit yenilenebilir doğal kaynak.
Öte yandan araştırmaya göre ahşap materyal, bağıl nemin yaklaşık yüzde 90 olduğu bir ortamda oda sıcaklığında geçirdiği 75 günün ardından yüzde 100’e varan küf korumasıyla orijinal görünümünü korurken işlem görmemiş ahşap ise tamamen küfle kaplanıyor.
Hainan Üniversitesi ve Güneybatı Minzu Üniversitesi’nden bilim insanları, hücre duvarındaki katı odun özünü çıkarabilmek için, kalınlığı iki ila beş milimetre olan düşük yoğunluklu balsa odununu 12 saat boyunca 100 santigrat derecede alkali sıvılardan oluşan bir karışıma batırdı.
Ardından da ahşabı, poliakrilamid temelli modifiye edilmiş hidrojelle doldurdular ve bu da malzemelere mükemmel bir esneklik, rutubete karşı koruma ve alevlere dayanıklılık kazandırdı.
Araştırma ayrıca, ahşap bileşenlerinin 180 derecelik eğilme açısıyla bin kez katlanmaya ya da 24 saat boyunca sıfırın altında 60 santigrat derecede dehidrasyon vakumuna dayanabildiğini gösterdi.
Araştırmacılar, hızlı şekilde endüstrileştirilebilecek hazırlama yönteminin ahşap bileşenlerin inşaat, tıbbi ekipmanlar ve stres sensörlerinin uygulamasında kullanılmasına zemin hazırladığını söyledi.