Kapak: Artin Demirci Teşvikiye’nin en özel binalarından 20. yüzyılın başlarında yapılmış Ralli Apartmanı’nın beşinci katındayız. Y. Mimar Ferda …
Kapak: Artin Demirci
Teşvikiye’nin en özel binalarından 20. yüzyılın başlarında yapılmış Ralli Apartmanı’nın beşinci katındayız. Y. Mimar Ferda Dedeoğlu, iki yıldır sanat mekânı Ferda Art Platform ile burada. Tarihi Ralli Apartmanı’nından bahsetmeden olmaz. Soyut resmin öncülerinden Fahrelnissa Zeid burada yaşadı ve galerilerin bulunmadığı 1945 ve 1946 yıllarında resimlerini buradaki dairesinde sergiledi. Başbakan Adnan Menderes burada yasak aşk yaşadığı Suzan Sözen’le buluştu. Prof. Nermin Abadan Unat, 12 yaşında annesiyle Viyana’dan geldiğinde bu apartmanda yaşadı. İşte gezmeye geldiğim sergi de bu binada.
Ferda Dedeoğlu, kendi seçtiği yedi koleksiyonerden, kendi koleksiyonlarından birer sanatçı ve eser seçmelerini istemiş. Sonra da bu koleksiyonerlerin seçtiği sanatçılardan, sergi için ikişer yeni iş üretmelerini talep etmiş. Serginin başlığı zaten açıklayıcı, “7 Koleksiyoner 7 Sanatçı”.
Sergiyi Platformun direktörü Cihan Yıldız’la gezdik. Serginin teması koleksiyonerlerin seçimi olmuş. Tabii aynı zamanda sanatçıların evreleriyle ilgili de ipuçları veriyor. Menkul değerler şirketi sahibi Fazlı Özcan’ın seçimi sanatçı İnci Furni’nin bölümüne giriyoruz. Sanatçı altı renkli figürünün resmettiği çerçevelerinin altına boya fırçasından sıçrattığı renkleri ve yaparken kullandığı plastik eldivenleri atmış gitmiş. Resimler de mekânla iç içe geçmiş ya da adeta galeriye sızmış. Yandaki bölümde Deniz Aktaş’ın mürekkeple ince ince işlediği mimari çizimler var. Koleksiyoneri ise Türkiye bilişim sektörüyle tanıştığı yıllarda adını sıkça duyduğumuz Şahin Tulga ve eşi Örge. Sanatçı Deniz Aktaş’ı seçmesi de kendisinin taş evlerin restorasyonuna meraklı olması galiba. Uzun yıllar HSBC Genel Müdürlüğü’nden tanıdığımız Piraye Antika ve eşi finansçı İsak Antika, sanatçıları Artin Demirci’nin kanvas üzerine rengarenk akrilik soyut eserleriyle sergide yer alıyorlar. İlgi çeken bir sanatçı da minyatür eğitiminden gelen Esra Karaduman. Koleksiyonerleri Latife ve Ahmet Bayraktar ismini görünce neden “yerli ve milli” bir sanat koluyla uğraşan sanatçıyı seçtiklerini anlayabiliyorsunuz ama Karaduman’ın iki işi insanı şaşırtıyor. Minyatür sanatının ceylan ve çiçek gibi motiflerini, huzur veren renklerle, günümüze göre yorumlamış ve hatta çıplak kadın figürlerini de tabloların bir yerlerine yerleştirivermiş. Bitki ve ağaç yapraklarından kendi yaptığı ve yıllarca beklettiği kâğıtlar üzerine yapıyor işlerini Karaduman.
Esra Karaduman İçimdeki Bakır Doğa
VİDEO DA VAR
Eda Şarman Yaşasın Şakayık
ÇARMIKLI VE LEBLEBİCİ
ÖNER KOCABEYOĞLU
Biz sergiyi gezerken Ralli Apartmanı’nda iki dairesi olan Öner Kocabeyoğlu (Papko) aramıza katılıyor. Kocabeyoğlu’nun Kadıköy Belediyesi’nin Alan’ında bir koleksiyon sergisi sürüyor. Öner Kocabeyoğlu’nun 15 ve 13 yaşlarında iki kızı var ancak “Ailenin koleksiyoneri şimdilik benim, kızlarımdan biri sanatla ilgili diğeri pek değil” diyor. Koleksiyonerliğe Selim Turan’ın bir işini alarak başlamış. “Severek, beğenerek bilmeden almıştım, Paris ekolü sanatçılarından başlayarak bu günlere geldik” diyor. Bu sergi için Kocabeyoğlu “çağdaş ve bana yakın bir sanatçı olsun istedim” diyerek arkadaş olduğu ve eğlenceli bulduğu Ardan Özmenoğlu’nu seçmiş. Onun, Vincent van Gogh’un ünlü “Ay Çiçekleri” tablosunun post-it lerle yapılmış dev bir yorumunu getirmiş buraya, karşısında da Özmenoğlu’nun yaptığı iki neon işi var. Birinde “bu devran ters döner” yazısını ters çevirerek neonla yazmasını sanatçının “fırlama zekâsı” olarak görüyor. Kullandığı bu sözcüğü yazmak için de izin istedim kendisinden. Ardan benden bilmesin.
Sergi 2 Mart 2022’ye kadar açık.
İşte koleksiyonerler ve seçtikleri sanatçılar:
Banu ve Hakan Çarmıklı: Alican Leblebici
Latife ve Ahmet Bayraktar: Esra Karaduman
Öner Kocabeyoğlu: Ardan Özmenoğlu
Örge ve Şahin Tulga: Deniz Aktaş
Melis ve Hakan Börteçene: Eda Şarman
Fazlı Özcan: İnci Furni
Piraye ve İsak Antika: Artin Demirci