Kategoriler: Teknoloji

WhatsApp başkanından, Apple’a ‘çocuk istismarını önleme planı’ eleştirisi

Teknoloji devleri Facebook’la Apple arasında özel hayatın gizliliğine odaklanan şiddetli tartışma, iPhone üreticisinin çocuk istismarı görüntülerini saptamak için yeni bir fotoğraf tespit programı başlatma planları sebebiyle kızıştı.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp’ın başındaki Will Cathcart, Apple’ın iOS sistemindeki kişisel fotoğrafları tarayabilen yazılım önerisinin özel hayatın gizliliğinin açık bir ihlali olduğunu söyledi.

WhatsApp’ın kendi platformunda Apple’ın programlarını çalıştırmasına müsaade etmeyeceğini belirten Cathcart, Apple’ın yaklaşımının “dünyaya çok endişe verici bir şey sunduğunu” söyledi.

Cathcart cuma günü yazdığı uzunca Tweet dizisinde, “Bence bu yanlış bir yaklaşım ve dünyanın her yerinde insanların özel hayatının gizliliği açısından bir ihlal. İnsanlar bu sistemi WhatsApp’ta kabul edip etmeyeceğimizi sordu. Cevap, hayır” dedi.

“Apple, insanların kendileriyle paylaşılan içeriği şikayet etmesini kolaylaştırmak yerine telefonunuzdaki tüm kişisel fotoğrafları, kimseyle paylaşmadığınız fotoğrafları bile tarayabilen bir yazılım geliştirdi. Bu gizlilik değil.”

‘ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEME PLANI’

Apple, fotoğraflarda ve mesajlardaki istismar belirtilerini saptayabilen yeni özellikler geliştirdiğini duyurmuştu.

Buna göre şirket mesajları, fotoğrafları ve ek özellikleri içeren üç yeni önlem sunuyor; bunlar Siri’ye eklenecek. Apple söz konusu eklemelerin iOS 15, iPadOS 15, WatchOS 8 ve MacOS Monterey gibi tüm platformlara “bu yıl” güncellemelerle geleceğini söyledi. Özellikler başlangıçta ABD’yle sınırlı olacak.

Eğer bir çocuğa cinsel içerikli görünen bir görsel gönderilirse bulanıklaştırılacak ve çocuğa uyarı gönderilecek. Çocuk mesajı görüntülemeye karar verirse, ebeveynlerinin uyarılacağı söylenecek ve daha sonra da bir yetişkine haber verilecek.

Öte yandan Cathcart, Apple’ın ya da hükümetlerin takip etmek istediği herhangi bir meselede bu gözetim sisteminin kişisel içerikleri taramak için kullanılabileceğini söyledi.

Cathcart, “iPhone’ların satıldığı ülkelerde neyin kabul edilebilir olduğuna dair farklı tanımlar olacak” diye ekledi.

Apple, program genişledikçe diğer çocuk güvenlik ekiplerinin de kaynak olarak eklenebileceğini söylemişti.

Cathcart, “Bu sistem Çin’de kullanılacak mı? Orada hangi içerik yasa dışı sayılacak ve bunu nasıl bileceğiz? Dünyanın her yerinde hükümetlerin diğer içerik çeşitlerini de tarama listesine ekleme taleplerini nasıl yönetecekler?” diye sordu.

Paylaş

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.