Kategoriler: Dünya

Türkiye’den Trablus, Misrata ve Bingazi’ye ziyaret

Libya’da Trablus ve Bingazi merkezli taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle geçen yıl 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimlerin ertelenmesinin ardından yeni seçim takvimi halen belirlenemezken Türkiye’nin, Hafter güçlerinin kontrolündeki doğu bölgesiyle teması yoğunlaşıyor. Libya’nın batısını önceleyen politikadan geri adım atan Ankara, 15-16 Aralık’ta Libya Temsilciler Meclisi’nden gelen milletvekilleriyle TBMM’de görüşmüş, doğu bölgesinin vekilleri, Türkiye’nin tüm kesimlerle dengeli bir ilişki kurmasına yönelik beklentilerini dile getirmişti. Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi’nin Bingazi’yi ziyaret etmesi, Türk Hava Yolları’nın Bingazi seferlerini yeniden başlatması ve Türkiye’nin Bingazi’de konsolosluğunu yeniden açması talepleri sıralanmıştı.

İLK ADIM BÜYÜKELÇİDEN

Taleplerin ardından Türkiye’nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz, 19 Ocak’ta Libya’nın doğusundaki Kubbe şehrinde merkezi Tobruk’ta bulunan Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih ile görüştü. Yılmaz, 30 Ocak’ta da Bingazi Belediye Başkanı’nın daveti üzerine Türk iş insanlarıyla birlikte Bingazi’yi ziyaret etti. Bu ziyarette 2014’ten bu yana kapalı bulunan Bingazi Başkonsolosluğu’nun yeniden açılması için “Türkiye’nin iradesinin altını çizdiklerini” belirten Yılmaz, yakın dönemde karşılıklı ziyaretlerin artarak devam etmesini umduklarını da söyledi.

TBMM’den bir heyetin Bingazi kentini de kapsayan Libya gezisi planladığı öğrenildi. Ziyareti Türkiye-Libya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı AKP Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız, geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada açıkladı. Türkiye’nin Libya’nın bütünüyle ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini belirten Yıldız, “Bugüne kadar gelişen şartlar, bizim dışımızdaki koşullar belki buna elvermedi ama artık şartlar elverdikçe buna başladık” dedi ve Türkiye-Libya Parlamentolararası Dostluk Grubu üyelerinden oluşacak heyetin Libya’yı ziyaret etmesini umduklarını söyledi.

Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, mecliste grubu olan tüm partilerden milletvekillerinin bulunduğu Dostluk Grubu üyelerinden bir heyet, başkent Trablus ile Misrata ve Bingazi kentlerinin programda yer alacağı üç ayaklı bir Libya ziyareti planlıyor. Ziyaret kapsamında TBMM heyetinin başta Libya Temsilciler Meclisi üyeleri olmak üzere çeşitli kesimlerden Libyalılarla bir araya gelmesi öngörülüyor. Ziyaretle ilgili planlamanın sürdüğü, tarihinin henüz netleşmediği öğrenildi.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.