Kategoriler: Kültür Sanat

Tokyo Olimpiyatları’nda sporun yanında sanat da var!

(Sarah Cascone, 23 Temmuz 2021’den yararlanılmıştır.)

Japonya takımından tenis yıldızı Naomi Osaka, Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nın olimpiyat stadındaki açılış töreni sırasında olimpiyat kazanını yaktıktan sonra olimpiyat meşalesiyle poz verdi. İşte o an herkesin heyecandan nefesini tuttuğu andı. Olimpiyatlar başlamıştı, ardından kazanın görüntüsü herkesin tüylerini ürpertti! Naomi Osaka, olimpiyat meşalesini merdivenlerden yukarı taşırken, tepede beyaz bir küre, olimpiyat kazanını ortaya çıkarmak için dramatik bir şekilde açıldı. Bu tasarımın yaratıcısı Kanadalı mimar Oki Sato’ydu. Oki Sato’nun çalışmaları New York Modern Sanatlar Müzesi, Atlanta’s High Museum ve Londra’daki Victoria & Albert Museum gibi kurumların koleksiyonlarında sergileniyor. Olimpiyat meşalesini ise Tokujin Yoshioka tasarladı. Olimpiyat kazanı ilk kez hidrojenle çalışan, sürdürülebilirliğe yönelik çevreci bir teknik ve anlayışla tasarlandı. Böylece yanarken karbondioksit de üretmiyor. Törenden sonra kazan, Tokyo Körfezi yakınlarındaki Ohashi Köprüsü’ne taşındı ve halkın alevi görmesi sağlandı.

HER SPORA BİR PİKTOGRAM

Piktogramlar ilk olarak 1964’te Tokyo’da düzenlenen ilk Asya oyunları sırasında uluslararası rekabette dil engellerini aşmak için tanıtıldı. 2021 Tokyo Olimpiyatları için de her spora bir piktogram düzenlendi. (Bir eşya, bir işleyiş, kavramı resmetme yoluyla tanıtmak için sembol)

‘DRONE’LU GÖSTERİ

Açılış töreninde ayrıca Intel tarafından programlanan ve Asao Tokolo tarafından tasarlanan 2020 oyununun damalı logosuna dramatik bir şekilde yerleştirilmiş 1824 drone’dan oluşan bir filonun yaptığı bir ışık gösterisi de yer aldı. Drone’lar stadyumun tepesinde dünyanın bir görüntüsünü oluşturmak için uçtu.

SERGİLER

Tokyo Olimpiyat Organizatörleri, yaz oyunları sırasında bir dizi sanat ve kültür etkinliği de düzenliyor. Fransız sanatçı Xavier Veilhan’ın enstalasyonu bunlar içinde öne çıkanlardan. Olimpiyat Kültür ve Miras Vakfı (OFCH), oyunların ideallerini ve ruhunu yansıtan bir sergi ve bir dizi sanat enstalasyonu olan Olimpiyat Agora’yı da tanıttı. 1 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında Tokyo’da sergilenecek proje, Antik Yunan’ın agoralarından esinleniyor. Bunlar içinde Japon sanatçılar Rinko Kawauchi ve Makoto Tojiki’nin enstalasyonları ve altı olimpiyat ve paralimpik sanatçının eserleri var.

Bir diğer öne çıkan olay ise 2017 Venedik Bienali’nde Fransa’yı temsil eden Fransız sanatçı Xavier Veilhan’ın “İzleyici” isimli, spor seyircileri eşliğinde çeşitli yaş, cinsiyet ve milletlerden beş kişiyi betimleyen gerçek boyutlu bir çalışması olacak. Bu birliktelik, uluslararası işbirliğini, sporun ve sanatın krizi aşma gücünü sembolize ediyor!

Paylaş

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.