Makinistler, TCDD bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı. Memur ile işçi …
Makinistler, TCDD bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı. Memur ile işçi statüsündeki makinistlerin aldıkları ücretler arasında büyük farklar mağduriyet yaratırken işçi makinistler skala ve fazla mesai alacakları için hukuk mücadelesi başlattı. TCDD yönetiminin ise hakkını arayan işçi makinistleri, davalarından vazgeçirmek için “sürgüne gönderdiği, tehdit ve hakaret ile korkutmaya çalıştığı” iddia edildi.
Çakırözer, işçi makinistlerin hak mücadelesinde her zaman yanlarında olduklarını belirterek “Tek adam iktidarının atadığı TCDD bürokratları daha önce de defalarca kurum içi sürgünlerle, liyakatsiz atamalarla gündeme gelmişti. Biz bunları unutmadık. Öte yandan Pamukova’da, Çorlu’da, Ankara’da meydana gelen tren kazaları sonrasında hiçbir sorumluluk üstlenmeyenler şimdi işçilerin hak mücadelesi söz konusu olduğunda aslan kesiliyor. TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ yetkilileri hak mücadelesi veren işçilerle uğraşacağına, güvenli bir demiryolu işletmeciliğini gerçekleştirecek çözümler üretmeye odaklanmalıdır” dedi.
ÇAKIRÖZER SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP’li Utku Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şu soruları yöneltti: “Hakkını arayan işçi makinistlerin Sivas’a, Kars’a, trenden depoya sürgün edilmesinin gerekçesi nedir? Sürgün ve hakaretlerle tehdit eden TCDD yönetiminin bu kabul edilemez uygulamasından bakanlığınız haberdar mı? TCDD yönetimine ilişkin işlem başlatılacak mı? İşçilerin yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi ve haklarının iadesi için nasıl bir çalışma yürütülecek? İşçi makinistlerin de sözleşmeli memur statüsüne geçirilmesi düşünülmekte mi?”