Kategoriler: Ekonomi

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na göre 200 milyar TL açık var

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın yılsonu bütçe hedeflerine ilişkin raporunda vergi gelirlerinin salgına rağmen 1 trilyon TL’yi bulacağı belirtilirken bu artışa karşın faiz giderleri nedeniyle bütçe açığının 200 milyar TL olacağı belirtildi.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın, “Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu”nda, temmuz-aralık dönemine ilişkin beklentiler ve hedefler yer aldı. Buna göre 1.3 trilyon TL olarak öngörülen bütçe giderlerinin yılsonunda 1.4 trilyon TL, 1.1 trilyon TL öngörülen faiz hariç bütçe giderlerinin de 1.2 trilyon TL olması bekleniyor. Ocak-haziran döneminde bütçe giderleri 663.3 milyar TL oldu. 1.3 trilyon TL olarak öngörülen toplam bütçe ödeneklerinin yüzde 49.3’ü kullanılmış durumda.

Raporda, 179.5 milyar TL olarak öngörülen faiz giderlerinin ise yılsonunda 186.9 milyar TL olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Vergi gelirlerinde ise artış beklendiği vurgulanarak 922.7 milyar TL olarak hedeflenen vergi gelirlerinin yılsonunda 1 trilyon 57 milyar 913 milyon TL olarak gerçekleşmesi hedefleniyor.

Ocak-haziran döneminde vergi gelirlerinde 496.9 milyar TL tahsilat yapıldı. Temmuz-aralık döneminde ise 560.9 milyar TL vergi geliri tahsil edilmesi bekleniyor. Vergi dışı gelirlere ilişkin bütçe hedefi 178.4 milyar TL iken yılsonu gerçekleşmesinin 218.3 milyar TL olacağı tahmin ediliyor.

Vergi dışı gelirler ocak-haziran döneminde 133.8 milyar TL olarak gerçekleşti. Bu gelirlerin temmuz-aralık döneminde 84.4 milyar TL olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

DIŞ FİNANSMAN RİSKLİ

Vergi gelirlerindeki artışa karşın raporda bütçenin yılsonunda 199.6 milyar TL açık vermesi öngörülüyor. Faiz dışı dengenin ise 12.7 milyar TL açık vermesi bekleniyor.

Raporda, dış finansman temininde karşılaşılan risklere de şöyle yer verildi:

“Küresel veya bölgesel spesifik gelişmeler sebebiyle uluslararası sermaye piyasalarında işlem yapmanın mümkün olmaması veya aşırı maliyetli olması ve uluslararası piyasalardaki muhtemel riskler çerçevesinde sağlanacak tutar ve maliyetlerde değişiklik olması, dış finansman temini çerçevesinde karşılaşılan riskler arasında yer almaktadır.”

Paylaş

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.