Kategoriler: Teknoloji

Samanyolu Galaksisi’nin kalbinde neler oluyor?

Bu da galaksinin kalbindeki dev kara deliğin kütlesini eşsiz bir hassasiyetle hesaplamalarını sağladı.

Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’nde Çok Büyük Teleskop’la yapılan gözlemler, Dünya’nın ve dolayısıyla Güneş Sistemi’nin de içinde bulunduğu galaksinin merkezinde gizlenen bir yıldızı da ortaya çıkardı.

Daha önce bilinmeyen bu yıldız, galaksinin merkezindeki Sagittarius A* adı verilen süper kütleli kara deliğin yakınında yer alıyordu.

Almanya’daki Max Planck Astrofizik Enstitüsü’nde doktora sonrası araştırmacı Julia Stadler, “Ayrıntıların miktarı ve kara deliğin etrafındaki yıldızların faaliyetleri ve sayısı karşısında hayrete düştük” diye konuştu.

Samanyolu’nun merkezindeki kara delik, hiçbir ışık kara deliklerden kaçamadığı için karanlıkta kalıyor ve doğrudan gözlemlenemiyor. Gökbilimciler ancak çevresindeki yıldızların hareketlerini inceleyerek kara deliklerin özelliklerini öğrenebiliyor.

Sagittarius A* üzerine çalışmaları sayesinde 2020 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi olan Reinhard Genzel, “Sagittarius A* çevresinde yakın yörüngelerdeki yıldızları takip etmek, Dünya’ya en yakın büyük kara deliğin etrafındaki yerçekimi alanını hassas bir şekilde araştırmamıza, genel göreliliği test etmemize ve kara deliğin özelliklerini belirlememize olanak tanıyor” ifadelerini kullandı.

Genzel ve Stadler, hakemli bilimsel dergi Astronomy & Astrophysics’te yayımlanan yeni araştırmanın ortak yazarları arasında yer alıyor.

Ekibin mart ve temmuz arasında yaptığı hassas ölçümler, Sagittarius A*’nın kütlesinin Güneş’in 4,3 milyon katına ulaştığını ortaya çıkardı. Ölçümlere göre kara delik, Dünya’dan 27 bin ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor. Bu rakamlar, bugüne kadarki en kesin tahminler.

Araştırma, Sagittarius A*’nın çevresini mümkün olan en ayrıntılı şekilde haritalamak amacıyla Samanyolu’nun galaktik merkezinin görüntülerini analiz etmek için yeni teknikler geliştiren GRAVITY adlı uluslararası bir projenin parçası.

Gökbilimciler, 2025’te kullanılmaya başladığında dünyanın en büyük optik uzay gözlemevi olacak Aşırı Büyük Teleskop’la daha büyük atılımlar yapmayı umuyor.

GRAVITY projesinin baş araştırmacısı Frank Eisenhauer, “GRAVITY ve Aşırı Büyük Teleskop güçlerini birleştirdiğinde, kara deliğin ne kadar hızlı döndüğünü öğrenebileceğiz” diyor:

Şimdiye kadar kimse bunu başaramadı.

Kaynak: Independent Türkçe

Paylaş

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.