Kategoriler: Dünya

Rusya’dan kritik ‘Taliban’ ve ‘IŞİD’ açıklaması: “Ülkenin yarısından fazlasını ele geçirdiler”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov, Moskova’daki bir basın toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’da yasaklı olan Taliban terör örgütünün Afganistan topraklarının yarısından fazlasını ele geçirdiğini kaydetti.

Kabulov , “[Ele geçirdikleri topraklar] her halükarda ülke topraklarının yarısından fazlasına tekabül ediyor” dedi.

Kabulov konuşmasında, Afganistan’ın Taliban tarafından tamamen ele geçirileceğini düşünmediklerini, ancak bu senaryoya da hazırlıklı olduklarını söyledi.

IŞİD TEHLİKESİ

Kabulov’a göre, farklı ülkelerden Rusya’ya hareket eden terör örgütü IŞİD’e mensup militanların Afganistan’ın kuzeyindeki mevzilerini güçlendirmeleri de Rusya için ayrı bir endişe kaynağı.

Kabulov bu konuya ilişkin olarak, “IŞİD ve benzeri uluslararası terör grupları, Afganistan’nın kuzeyindeki mevzilerini güçlendirmek için ortaya çıkan kaosu, Orta Asya devletlerinin güvenlik ve istikrarına zarar vermek için kullanabilir” dedi.

UYUŞTURUCU ÜRETİMİ ARTTI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 28 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada, ABD’nin Afganistan’daki misyonunun başarısız olduğunun altını çizerek, ülkedeki durumun hızla kötüye gittiğini ve Taliban hareketinin Afganistan topraklarının çoğunda kontrolü ele geçirdiğini vurgulamıştı.

Lavrov, 16 Temmuz’da yaptığı bir başka açıklamada, Afganistan’daki duruma dikkat çekmiş ve ABD ordusunun çekilmesiyle uyuşturucu üretiminin rekor seviyelere ulaştığını duyurmuştu.

SORUMLU ABD

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrey Rudenko da 22 Temmuz’da yaptığı bir açıklamada, Afganistan’ın kuzeyinde tansiyonun hızla yükseldiğini ve bunun ABD birliklerinin geri çekilmesinin sonuçlarından biri olduğunu söyledi.

2001’den bu yana Afganistan’da bulunan ABD ordusu, Mayıs ayı başlarında geri çekilme kararı aldı; geri çekilmenin Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Washington bu süreçten sonra ülkede bulunan diplomatları ve Kabil Havalimanı’nın güvenliği için yaklaşık 1000 kadar askerini bölgede bırakacak.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.