Deniz kıyısındaki bir taş duvarın yakınında keşfedilen kalıntılar, son 25 yıl içinde Herkulaneum’da bir Vezüv kurbanının tespit edildiği ilk …
Deniz kıyısındaki bir taş duvarın yakınında keşfedilen kalıntılar, son 25 yıl içinde Herkulaneum’da bir Vezüv kurbanının tespit edildiği ilk keşif oldu.
Uzmanlar kemiklerin 40’lı yaşlarının başındaki bir adama ait olduğunu ifade etti. Adamın, lav akışının sıcaklığının 500 santigrat dereceye ulaştığı, patlamanın son aşamasında hayatını kaybettiği düşünülüyor.
Kazı ekibinin lideri, arkeolog Francesco Sirano, “Bu son anlar kısa sürdü ama korkunçtu” diye konuştu.
Yaklaşık 2 bin yıl önce meydana gelen patlamada ünlü antik kent Pompeii’deki yaşamın da 15 dakika içinde sona erdiği ortaya çıkmıştı.
Vezüv’le deniz arasında bulunan Herkulaneum kasabası ise volkana Pompeii’den bile daha yakın konumdaydı.
Livecience’ın aktardığına göre Vezüv gürleyip kükremeye başladığında Herkulaneum sakinleri de kasabadan tahliye etmeye başlanmıştı. Birçoğu sahilde deniz yoluyla kurtarılmayı beklemişti.
1980’ler ve 1990’larda arkeologlar, kıyı şeridindeki barınaklarda toplanmış yüzlerce iskelet bulmuş ve sakinlerin burada tekne beklediğini anlamıştı.
Görünüşe göre patlamanın son aşamasında sahilde bekleyenler bu barakalara sığınmıştı. Bu kişilerin ölüm nedenine dair tahminler arasında yüksek sıcaklık, boğucu kül ve travmalar yer alıyordu.
İskeleti yeni bulunan kurban ise barakalara sığınanlardan değildi. Araştırmacılar, onun sahilde kaldığını ifade etti.
Arkeologlar iskeletin yanında kömürleşmiş ahşap kalıntıları da keşfetti. Bu da patlama sırasında adamın kafasının yakınlardaki bir barakanın çatısından kopan parçalarla ezilmiş olabileceğini düşündürdü.
Adamın kim olduğu veya öldüğünde neyle meşgul olduğu bilinmiyor. Bir kurtarma botu aramak için sığınaktan ayrılan bir kasaba sakini olması da kurmaya çalıştığı insanlarla mahsur kalmış bir asker de olabilir.
Arkeoloji ekibi şimdi kurbanın iskeletini laboratuvarda incelemeyi planlıyor. İncelemeler adamın kimliği hakkında daha ayrıntılı bilgiler verebilir.
Kaynak: Independent Türkçe, Livescience, BBC Türkçe