Dünya, plastik kirliliğiyle mücadele için küresel bir anlaşmaya hazırlanıyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) üye ülkeler; plastiklerin üretimi, kullanımı ve bertarafı için kurallar koyabilecek küresel bir anlaşma için müzakerelere başlamayı kabul etti. Karar, Kenya’nın başkenti Nairobi’deki BM Çevre Konferansı’nda alındı.
Böylece yaklaşık 200 ülke, “plastik krizi” konusunda harekete geçme taahhüdünde bulunmuş oldu.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) aon kararı, ozon tabakasına zarar veren maddeleri aşamalı olarak yasaklayan 1989 Montreal Protokolü’nden bu yana “uzlaşmaya varılan en iddialı çevre eylemlerinden biri” olarak nitelendirdi.
Portsmouth Üniversitesi’nden Prof. Steve Fletcher, Birleşmiş Milletler Çevre Programı’na (UNEP) plastik konularında danışmanlık yapıyor.
Prof. Steve Fletcher, plastik sorununun sınırları aştığını ve her yere yayıldığını söylüyor ve ekliyor:
“Ne kadar iyi politkaları olursa olsun bir ülke tek başına plastik kirliliğiyle baş edemez. Plastiğin toplum olarak bize sunduğu yaygın zorluklarla başa çıkmamızı sağlayacak küresel bir anlaşmaya ihtiyacımız var.”
Anlaşmayı önerenler arasında başı çekenlerden Ruanda Çevre Bakanı Dr. Jeanne d’Arc Mujawamariya ise müzakerelerin “plastik kirliliğini sona erdirmek için” bir çerçeve oluşturacağı konusunda iyimser olduklarını söyledi.
Bundan sonra ne olacak?
Dünya liderlerinin 2024’e kadar, anlaşmanın hangi unsurlarının yasal olarak bağlayıcı olacağı ve nasıl finanse edileceği gibi konularda fikir birliğine varmaları gerekiyor.
Çevre örgütleri, ülkeleri plastiklerle ilgili ortak kural ve düzenlemelere bağlı kalmaya teşvik ediyor, zararlı ürün ve uygulamaları cezalandıran açık ve güçlü küresel standartlar talep ediyor.
BM’deki kararı destekleyen İngiltere hükümeti, varılan mutabatı “gerçekten tarihi” olarak nitelendirdi.
Çevreden sorumlu hükümet yetkilisi Lord Zac Goldsmith, “Sadece bir insanın ömrü kadar sürede, dünyadaki okyanusların her bir zerresini plastik kirliliğiyle boğarak çevreye hayal edilemez bir zarar verdik” dedi ve ekledi:
“Şimdi bunu iddialı ve geniş kapsamlı bir anlaşmaya dönüştürmek için yapılacak çok şey olmasına rağmen, bu çirkin sayfayı kapatmaya başlayabiliriz.”
Plastik hakkında bazı gerçekler
• Dünya okyanuslarında 5 trilyondan fazla plastik olduğu ve bunların parçalanmasının yıllar sürebileceği düşünülüyor.
• Her yıl 400 milyon ton plastik üretiliyor ve bunun yüzde 40’ı tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor. Bunlar çöpe atılmadan önce sadece bir kez kullanılıyor.
• Her yıl dünya okyanuslarına sekiz milyon tondan fazla plastik giriyor ve bunların çoğu karadan sulara ulaşıyor.
• Plastiklerin tümü geri dönüştürülemiyor. Bunda yapılma şeklinin uygun olmaması veya geri dönüşümünün çok pahalı ya da çok zor olması etkili.
• Karadaki veya denizdeki hayvanlar plastikten zarar görebilir. Taşıma poşetlerinde veya gıda ambalajlarında sıkışıp kalabilirler veya plastiği gıda sanabilirler.
İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…
Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…
UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…
Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…
UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…
Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.