Kategoriler: Gündem

Onur Öymen: Esas tepki hükümetlere gösterilmeli

Eski diplomat Onur Öymen, 10 büyükelçinin “istenmeyen kişi” ilan edilmesine ilişkin, “Büyükelçiler hükümetlerinden talimat almadan böyle açıklamalar yapamazlar. Esas tepki bu açıklamayı yaptıran hükümetlere olmalıdır” yorumunu yaptı. CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Ünal Çeviköz ise “Bu yanlış bir karardır. Çok ciddi bir zarar verecektir ve Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini sıkıntıya sokacaktır” dedi.

Alınan bu kararın nasıl sonuçları olabileceğini de değerlendiren Öymen, şunları kaydetti: “Uluslararası ilişkiler böyle bir kararın uygulanmasıyla olağanüstü bir değişiklik göstermez. Buna benzer başka örnekler de var. Bu örnekler o iki ülke arasındaki ilişkileri tamamen tahrip etmedi. Bir süreli soğukluklar oldu ama bu durumla bütün dünyanın yok olacağını zannetmemek lazım.”

‘YANLIŞ KARAR, ZARAR VERECEK’

Emekli Büyükelçi Ünal Çeviköz ise bundan sonra yaşanacak sürece ilişkin “Bu bir talimattır ve Dışişleri Bakanlığı bunu uygulayacak. Bunun uygulaması da şöyle olur: Büyükelçiler çağırılarak kendilerine ‘istenmeyen kişi’ oldukları bildirilir. Belli bir süre verilir. Örneğin ‘48 saat içinde ya da 1 haftada ülkeyi terk edin’ denir. Bu diplomatik ilişkilerde karşılılık gerektiren bir işlemdir. Dolayısıyla Türkiye’nin büyükelçileri de ‘istenmeyen kişi’ ilan edilir” bilgisini paylaştı. Bu ülkelerle olan ilişkilerimizin ciddi bir sıkıntıya gireceğini söyleyen Çeviköz, “Bu yanlış bir karardır. Çok ciddi bir zarar verecektir ve Türkiye’nin Batı’yla ilişkilerini sıkıntıya sokacaktır. Dış politikada zaten yeterince yalnızlaşmış vaziyetteyiz. Bir de böyle bir uygulamayla Türkiye’yi izole etmek hoşnutlukla karşılanacak bir durum değil” değerlendirmesini yaptı.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.