Kategoriler: Teknoloji

NASA araştırmacıları değerlendirdi: Göktaşı tehdidini halktan saklayacaklar mı?

Yönetmen koltuğunda Adam McKay’in oturduğu kara komedi, Dünya’ya çarpmak üzere hızla ilerleyen dev bir kuyrukluyıldız karşısında insanların verdiği tepkileri konu alıyor.

Filmin en ilginç noktalarından biri, kuyrukluyıldızı keşfeden iki gökbilimcinin, NASA’nın Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi’yle iletişime geçtiği anlar. Leonardo DiCaprio’nun canlandırdığı Prof. Randall Mindy, bu ofisin başkanıyla telefonda konuştukları sırada “Orası gerçek bir yer mi?” diye soruyor.

Aslında Ocak 2016’da NASA bünyesinde kurulan örgüt, tamamen gerçek ve herhangi bir çarpışma riski söz konusu olduğunda hükümete, medyaya ve halka zamanında ve doğru bilgi sağlamaktan sorumlu. Film aynı zamanda NASA’nın bu sorumluluğu ne ölçüde yerine getirebileceğini de masaya yatırıyor.

Bu da akla, “Dünya’ya doğru hızla ilerleyen, tehlikeli bir göktaşı varsa NASA ne yapar, bunu halka duyurur mu?” gibi soruları gündeme getiriyor.

“NASA’NIN BİR PLANI VAR”

Uzay ajansının Dünya’ya yakın nesneleri gözlemlediği görevlerde program yöneticisi olarak çalışan Kelly Fast, aslında tam da Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi’nin bir mensubu.

NASA’nın “Dünya’ya asteroit çarpacak mı?” adlı kısa videosunda yer alan Fast, “Evet, tarih boyunca asteroitler Dünya’ya çarptı ve bu tekrar olacak” cevabını veriyor.

“Asteroitler bizi bulmadan önce onları bulmamız önemli, çünkü onlar bizi yakalamadan önce bizim onları yakalamamız gerekecek” diyen bilim insanı, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Bir asteroit çarpması, önlenebilecek tek doğal afettir. Gezegen Savunma Koordinasyon Ofisi, asteroitleri keşfetme ve yörüngelerini hesaplama projelerini destekliyor.

Fast’e göre onlarca yıldır devam eden çalışmaları gözden geçiren ofis, şimdiye dek herhangi bir çarpışma tehdidi tespit edemedi. Yine de NASA’nın her zaman bir “planı” var.

DART GÖREVİ

Bilim insanına göre NASA’nın tehlikeli göktaşlarına karşı hazırladığı en önemli plan, DART (Çifte Asteroit Yönlendirme Denemesi) adı verilen uzay aracı. Zira DART, asteroitleri yolundan saptırma yöntemlerinin denendiği ilk gezegen savunma görevi.

24 Kasım’da SpaceX’in Falcon 9 roketiyle fırlatılan uzay aracı, Güneş Sistemi’nin dikkat çeken ama Dünya’ya yönelik herhangi bir tehlike arz etmeyen iki göktaşına doğru yol alıyor. Aracın Didymos ve onun doğal uydusu Dimorphos’a eylülde ulaşması bekleniyor.

Bilim insanları bu görevle Didymos’un etrafında dönen Dimorphos’un yörüngesini değiştirmeyi hedefliyor. Bu nedenle uzay aracı Dimorphos’a saniyede yaklaşık 6,6 km. hızla kasten çarparak göktaşının hızını yüzde 1 oranında değiştirecek. Bu da cismin yörüngesini tamamlamak için geçen sürenin birkaç dakika sapacağı anlamına geliyor.

NASA’nın aktarımına göre, Dimorphos’un yörüngesinde meydana gelecek bu değişim, Dünya’daki teleskoplarla gözlemlenecek ve görevin başarılı olup olmadığı anlaşılacak.

NASA GÖKTAŞI TEHDİDİNİ HALKTAN SAKLAR MI?

5 Aralık’ta yayımlanan Don’t Look Up, olası bir tehlike sırasında halkın siyasilere ve teknoloji milyarderlerine ne kadar güvenebileceğini de tartışıyor. Bu da akla “NASA ne kadar güvenilir?” sorusunu getiriyor.

NASA’nın Goddard Merkezi’nde bilim iletişiminden sorumlu gökbilimci Michelle Tyler, daha önce bu soruya esprili ama net cevaplar vermişti:

Bütün bilim insanlarının harika şaraplar satın aldığı, kredi kartlarının limitini doldurduğu ve ortadan kaybolduğu gün, endişelenmek isteyebilirsiniz.

Youtube kanalı Big Think’in sorularını yanıtlayan Tyler, “Ama biz bile böyle çalışmıyoruz” diye eklemişti:

“Biz insanız ve tehlikeli bir şeyin geleceğini bilseydik, onu saklamamızın bir yolu olmazdı. Bunun, komplo teorisyenlerini ikna etmeyeceğini biliyorum ama NASA’daki çalışmalarımıza dair en sevdiğim şeylerden biri, bunların şeffaflığı ve kötü bir şey olsa bile size anlatacak olmamız.”

“KUYRUKLUYILDIZ BİR ALEGORİ”

Don’t Look Up’ın bilim danışmanlarından Amy Mainzer, NASA’nın Dünya’ya yaklaşan asteroitleri ve kuyrukluyıldızları gözlemleyen, Geniş Alan Kızılötesi Araştırma Gezgini adlı uzay teleskobunun baş araştırmacısı.

Mainzer, fiilme danışmanlık yaptığı sırada ünlü kuyrukluyıldız NEOWISE’tan ilham aldığını söylüyor:

“Filmin ihtiyaçlarına uygun ama aynı zamanda gerçeklikten çok da uzak olmayan bir şey seçmeye çalıştım.”

Öte yandan bilim insanına göre filmdeki kuyrukluyıldız, iklim değişikliği, Kovid-19 pandemisi ve bugünün diğer acil sorunlarını temsil ediyor.

“Bu film insanların hayal etmesi zor problemlerle boğuşmasının ne kadar zor olduğuna dikkat çekiyor. Kendi gözünüzle bir karbondioksit molekülünü veya bir metan molekülünü göremezsiniz, virüsü kendi gözlerinizle göremezsiniz ama bunlar çok gerçektir” diyen Mainzer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bilime dayalı kararlar vermemiz gerekiyor. Bu önemli çünkü yapmazsak, ister asteroitlerden ve kuyrukluyıldızlardan isterse iklim değişikliği, aşırı hava koşulları veya pandemiden gelsin, bir dizi farklı tehdit için mümkün olan en iyi sonuçları elde edemeyiz.”

Kaynak: Independent Türkçe

Paylaş

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.