Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından Brüksel’de görev yapan Türk gazetecilerle bir araya gelerek …
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından Brüksel’de görev yapan Türk gazetecilerle bir araya gelerek soruları yanıtladı, gündeme ilis¸kin açıklamalarda bulundu.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir taraftan hudut güvenligˆi digˆer taraftan terörle mücadele faaliyetlerini kararlılıkla sürdürdügˆünü belirten Akar, “Ayrıca Libya, Azerbaycan gibi dost ve kardes¸ ülkelerde de dostlarımızın, kardes¸lerimizin, haklı davalarını elimizden geldigˆince desteklemeye devam ediyoruz” diye konus¸tu.
Bölgesel olarak hassas, kritik bir dönemden geçildigˆini ifade eden Akar, “Böyle bir dönemde iki gün süreyle NATO Savunma Bakanları Toplantısı gerçekles¸tirildi. Toplantıda bas¸ta Ukrayna olmak üzere I·ttifakın gündeminde bulunan savunma ve caydırıcılık konuları ele alındı, hem bölgesel hem de küresel gelis¸meler degˆerlendirildi” dedi.
“NATO ÜLKELERİNDE BİR ENDİŞE SÖZ KONUSU”
Ukrayna-Rusya arasındaki gerilime yönelik de açıklamalarda bulunan Akar, s¸unları söyledi:
“Bizlerde, ilgili digˆer ülkelerde ve NATO ülkelerinde bir endis¸e söz konusu. Bu endis¸eyle gelis¸meleri yakından takip ediyoruz. Diplomasi ve diyalogˆun sürdürülmesi ve bu s¸ekilde çözüme gidilmesi hepimizin ortak dilegˆi. Bunu vurguladık, vurgulamaya devam ediyoruz. Bizim için hem Gürcistan’ın hem de Ukrayna’nın toprak bütünlügˆü ve egemenligˆi önemli. Sayın Cumhurbas¸kanımızın da belirttigˆi gibi tansiyonun düs¸ürülmesi için Türkiye olarak bugüne kadar elimizden geleni, üzerimize düs¸eni yaptık, yapmaya devam ediyoruz.”
NATO Genel Sekreteri’nin yanı sıra I·ngiltere Romanya, Letonya, Estonya, Kuzey Makedonya, Hollanda, Yunanistan, Bulgaristan, I·talya, I·spanya ve ABD’nin de aralarında bulundugˆu çok sayıda savunma bakanı ile görüs¸me fırsatı buldugˆunu belirten Akar, “Hem askeri egˆitim is¸ birligˆi hem de savunma sanayi konularını ele alma, ana, kilit konular hakkında görüs¸ alıs¸veris¸inde bulunma fırsatı bulduk. Bu bakımından toplantının son derece yararlı geçtigˆini söyleyebiliriz” dedi.
“TUTUMUMUZ BAS¸INDAN BERİ AÇIK VE NET”
Ukrayna krizine yönelik Türkiye’nin bakıs¸ı ile bölgede daha aktif rol oynamasına yönelik planın olup olmadıgˆı sorulan Akar, s¸u yanıtı verdi:
“Bizim bu konudaki tutumumuz bas¸ından beri çok açık ve net. En üst düzeyde Sayın Cumhurbas¸kanımızdan bas¸layıp bakanlar düzeyinde ve digˆer heyetler arası görüs¸melerde hep dile getirildi. Biz bas¸langıçtan itibaren konus¸malara ve görüs¸melere Kırım’ın is¸galine kars¸ıyız diye bas¸ladık. Ukrayna’nın toprak bütünlügˆünü destekledigˆimizi de söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bölgedeki gerginligˆin sagˆduyulu ve dengeli bir yaklas¸ımla çözülmesinden yanayız ve bu manada Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin barıs¸, diyalog, huzur ve refah içinde yas¸aması bizim en samimi temennimiz.”
Türkiye’nin Karadeniz’deki gerginligˆin azaltılmasından yana oldugˆunu dile getiren Akar, s¸öyle konus¸tu:
“Gerginligˆin daha fazla artmaması için ne yapılması gerekiyorsa biz bunları konus¸uyor, bunları telkin ediyoruz. Bu konudaki görüs¸ ve önerilerimizi ortaya koyup müttefiklerimizle paylas¸ıyoruz. Gerginligˆi tırmandırıcı eylem ve söylemlerden uzak durulması, eylem ve söylemlerin iyi istis¸are edilmesi gerektigˆini ifade ediyoruz. Sayın Cumhurbas¸kanımızın liderligˆinde Türkiye olarak üzerimize düs¸en siyasi, insani, hukuki, yapılması gereken ne varsa yaptık, yapmaya devam ediyoruz.”
Gelis¸meleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Akar, “Gelis¸melere göre bizim almamız gereken tedbirler neyse bunları bugüne kadar aldık, almaya devam edecegˆiz” dedi.
Karadeniz’e en uzun kıyısı olan ülkenin Türkiye oldugˆunu dile getiren Akar, “Tüm tarafların sükûnet, is¸ birligˆi, istis¸are, diyalog içinde faaliyetlerini yürütmelerinin herkesin yararına oldugˆunu söyledik, söylüyoruz” ifadesini kullandı.