Kategoriler: Dünya

Harvard Üniversitesi: Düşük karbon emisyonu ölümleri azaltıyor

Hava kirliliği, küresel düzeyde her geçen gün artarak insan yaşamını olumsuz etkilemeye devam ederken Harvard Üniversitesi’nin yayımladığı bir araştırma konuyu bir başka noktaya taşıdı.

Newsweek’in haberine göre, araştırmada, otomobillerde kullanılan karbon emisyonu oranlarının insan hayatını doğrudan etkileyebildiği kaydedildi.

BİNLERCE İNSANIN HAYATI KURTARILABİLİRDİ

Onlarca yıl sürdüğü belirtilen araştırmanın karbon emisyonlarının halk sağlığı üzerindeki etkisinin incelendiği ve eğer otomobiller 2008 yılındaki emisyonlarını 2017 yılına kadar sürdürseydi, bu alanda görülen ölümlerin 2.4 kat oranında daha fazla olacağı sonucuna varıldı.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri dergisinde yayımlanan çalışmada, karbon emisyonlarının 2008 yılında daha da fazla düşürülmüş olsaydı hava kirliliği sebebiyle hayatını kaybeden binlerce insanın kurtarılabileceği öne sürüldü.

“EMİSYONLAR İLE SAĞLIK ARASINDAKİ İLİŞKİ KRİTİK”

Araştırmanın baş yazarı Ernani Choma Associated Press’e (AP) verdiği demeçte, “Karbon emisyonlarını azaltma konusunda önemli bir şekilde ilerlememize rağmen nüfusun ve büyük araçların sayısının artması olumlu etkiyi yok etti. Bu nedenle, daha katı politikalar uygulamazsak ilerleme kaydetmemiz zor olacaktır” dedi.

Yapılan araştırma, karbon emisyonlarının halk sağlığını nasıl etkilediğinin en net tasviri olarak nitelenirken Minnesota Üniversitesi hava kalitesi araştırmacısı Sumil Thakrar, AP’ye yaptığı açıklamada, karbon emisyonları ve halk sağlığı arasındaki ilişkiyi anlamanın kritik olduğunu söyledi.

Thakrar, “Çevre politikasının düzgün olması, son on yılda ulaşımdaki karbon emisyonlarını büyük ölçüde azalttı. Ancak karbon emisyonu kontrollerinin faydalarını iyi derecede anlayabilmek zordur. Çünkü birçok farklı etmeni bir arada takip etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“DAHA SERT POLİTİKALAR UYGULANMALI”

Araştırmayı yürüten Choma ve meslektaşları, nüfus ve araç boyutlarındaki artış eğilimlerinin devam etmesi halinde günümüzde uygulanan kuralların sağlık açısından etkili olamayacağını öne sürdü.

Choma karbon emisyonlarını azaltmak için daha sert politikalar uygulanması gerektiğini önererek, “Eğer 2030 yılına kadar hiçbir şey değişmezse, karbon emisyonlarından kaynaklanan ölümlerde yalnızca az bir miktar düşüş göreceğiz” dedi.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.