Filipinler'de yapılan bir araştırma ülkeyi ayağa kaldırdı. Senato temel eğitim komitesi başkanı Sherwin Gatchalian, Filipin İstatistik Kurumu'nun (PSA) 2024 İşlevsel Okuryazarlık, Eğitim ve Kitle İletişim Araçları Anketi'nin (FLEMMS) ilk sonuçlarına göre 18 milyon lise mezununun okuma yazma bilmediğini açıkladı. Bu durum, ülkenin eğitim sisteminde büyük bir krize işaret ediyor.
Eğitim Sisteminde Alarm Zilleri
Senatör Gatchalian, durumun vahametini şu sözlerle ifade etti: "2024 rakamlarına bakarsanız, PSA'nın lise ve ortaokul mezunu olduğunu tespit ettiği 18 milyon öğrenci var, ancak işlevsel olarak okuryazar değiller. Yani temel eğitim sistemimizden mezun oldular, ancak okuyamıyorlar, anlayamıyorlar ve basit bir hikayeyi kavrayamıyorlar."
FLEMMS, PSA tarafından temel ve işlevsel okuryazarlık oranları ve nüfusun eğitim becerileri hakkında veri toplamak için yürütülen ulusal bir anket. 2024 döngüsü için PSA, işlevsel okuryazarlık tanımını temel okuma, yazma ve aritmetikten öteye geçerek daha üst düzey anlama becerilerini de içerecek şekilde güncelledi. Gatchalian, “İşlevsel okuryazarlığın yeni tanımından geçemeyen lise ve ortaokul mezunları var” dedi.
Bu durumun ortaya çıkmasıyla birlikte Eğitim Bakanlığı'na (DepEd) çağrıda bulunan Gatchalian, hiçbir öğrencinin işlevsel okuryazar olmadan mezun olmaması için "proaktif" bir yaklaşım benimsemeye çağırdı. Senatör, "Şu anki durumumuzun ciddiyeti bu ve okuryazarlığın yeni tanımını destekliyorum çünkü artık nerede olduğumuza dair iyi bir resmimiz var" diye ekledi.
Sahadaki Durum Daha da Vahim
Senatör Gatchalian, sahadaki durumun daha da vahim olduğunu belirterek, "Temel eğitimin en temel amacı öğrencilerin işlevsel okuryazar olmasıdır. Şu anda durum böyle değil. EDCOM (İkinci Kongre Eğitim Komisyonu) turlarımızda, basit bir hikayeyi okuyamayan 15 yaşında çocuklar tespit ettik. Bunu sahada gördük. Ve eminim ki çoğunuz, öğretmenler, müdürler de bunu sahada gördünüz" ifadelerini kullandı.
İlk FLEMMS sonuçları, Filipinler'in ciddi bir öğrenme krizi yaşadığına dair EDCOM 2 bulgularını yansıtıyor. Bu durum, ülkenin eğitim sisteminde acil önlemler alınması gerektiğini gözler önüne seriyor.
Bu şok edici sonuçlar, Filipinler'deki eğitim sisteminin yeniden yapılandırılması ve okuryazarlık oranlarının artırılması için kapsamlı bir planın hayata geçirilmesi gerektiğini açıkça ortaya koyuyor. Aksi takdirde, ülkenin geleceği için büyük bir tehdit oluşturacak olan bu durumun önüne geçilmesi mümkün olmayacaktır. Eğitimde yapılacak reformlar ve yatırımlar, Filipinler'in kalkınması ve refahı için hayati önem taşıyor.