Kategoriler: Kültür Sanat

Füsun Onur’un Kuzguncuk’tan Kreuzberg’e Uzanan Sergisi

Bir yaratıcı sanatçı düşünün ki çalışmalarıyla öğrenciliğinden beri bildiği yolda ilerlemiş, ne hocalarına, ne arkadaşlarına, ne de yaşadığı zamanın beğenilerine kulak asmış. Boynuzlarını duvara vura vura, içgüdüleri, duygularıyla bambaşka, heykelleri, izleyeni şaşırtan sergileriyle önce İstanbul’da, sonra da Avrupa’da haklı bir üne, tanınmışlığa ulaşmış. Bu sanatçı Kuzguncuk’ta ablası ve kedileriyle yaşayan Füsun Onur’dur. Füsun’un, This Stroy Will Continue ismini taşıyan son kişisel sergisi, Berlin’in önde gelen galerilerinden biri olan ChertLüdde’de açıldı. İzleyecileri hem meraklandıran, hem de düşündüren bu sergi onun sanat yaşamında yeni bir dönüm noktasını işaret ettiği için ayrı bir öneme sahip.

1999’tan itibaren çalışmalarında ses öğesini genelde müzik referansıyla kullanan Füsun, ilk kez insan sesini kullandığı bu çalışmasında hem uzun yıllardan beri üzerine çalıştığı soyut referanslar sistemiyle kurguladığı “bellek” kavramına gönderme yapıyor, hem de sergisi için özel olarak ürettirdiği kokuyla izleyicilere kişisel algılarını canlandırma çağrısı yapıyor. Serginin görünen tek objesi olan güzel bir şemşiye başlı başına görsel bir güce sahip. Çünkü o sesler, kokularla şekillenen hatırlarda Füsun’un duyarlılığını izleyicilere taşıyor.

Bir şemsiyenin etrafında dönen hikâyeleri görselleştiren serginin isimleri anılması gereken bir grup destekçi sayesinde Berlin’de gerçekleştiğini söylemek bir zorunluluktur. Jennifer Chert, Füsun Eczacıbaşı, Merve Yeşilada Çağlar, Çise Yağmuroğlu’nun yanı sıra Füsun’a etkileyici bir açık mektup yazan Defne Ayas bu sıradışı sergiyi geniş kitlelere taşıyan mesaj taşıyıcıları aslında. Sergi, önümüzdeki yıl Venedik Bienali’nde Türkiye’yi temsil edecek olan sanatçının nasıl bir süpriz hazırladığını da düşündürüyor.

Paylaş

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.