Sosyal medya devi Facebook, 18 yıllık tarihinde ilk kez günlük aktif kullanıcı sayısının düştüğünü açıkladı. Peki bu, şirket için bir dönüm noktası olabilir mi?
Facebook’un ana şirketi Meta Networks, günlük kullanıcı sayısının Aralık ayının sonuna kadarki üç aylık dönemde 1 milyar 929 milyona düştüğünü açıkladı. 2021’in bir önceki çeyreği için bu sayı 1 milyar 930 milyondu.
TikTok ve YouTube rekabeti karşısında gelir artışının yavaşladığı uyarısında bulunan şirketin platformundaki reklamcılar da harcamalarını azaltıyor.
Meta’nın İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg, özellikle genç kullanıcılar olmak üzere hedef kitlelerinin rakiplerine yönelmesi nedeniyle şirketin satış büyümesinin yavaşladığını söyledi.
Google’dan sonra dünyanın en büyük ikinci dijital reklam platformuna sahip olan Meta, Apple’ın işletim sistemindeki gizlilikle ilgili değişikliklerinden de etkilendiğini söyledi.
BORSA DEĞERİ 200 MİLYAR DOLAR ERİDİ
Meta’nın baş finans sorumlusu Dave Wehner’e göre, değişiklikler markaların Facebook ve Instagram’daki reklamlarını hedeflemesini ve ölçmesini zorlaştırdı. Bu durum, bu yıl için “10 milyar dolar civarında” bir etki yaratabilir.
Bu açıklamalardan sonra Meta’nın hisseleri New York’ta mesai sonrası işlemlerde yüzde 20’den fazla değer kaybetti.
Meta’nın hisse fiyatındaki düşüş, şirketin borsa değerinden yaklaşık 200 milyar dolar erimesine neden oldu.
Twitter, Snap ve Pinterest dahil olmak üzere diğer sosyal medya platformlarındaki hisseler de uzun vadeli işlemlerde keskin bir düşüş yaşadı.
Meta’nın büyük kısmı reklam satışlarından gelen toplam geliri, bu dönemde piyasa tahminlerini kıl payı geçerek 33.67 milyar dolara yükseldi.
Gelecek çeyrek için gelir beklentisini de paylaşan şirket, 27 milyar ila 29 milyar dolar gelir öngörüyor. Bu, analistlerin beklediğinden daha düşük bir seviye.
Şirket, Çinli teknoloji devi ByteDance’in sahibi olduğu TikTok ile rekabet edebilmek için video alanına yatırım yapıyor. Ancak bu yatırımların geri dönüşü, Facebook ve Instagram’daki kadar yüksek olmuyor.
Buna karşın Zuckerberg, video ve sanal gerçekliğe yapılan yatırımların, mobil reklamcılık ve Instagram hikayelere yönelik önceki yatırımlarda olduğu gibi karşılığını alacağından emin olduğunu söyledi.
Ancak firmanın önceki strateji değişiklikleri sırasında büyük bir rakiple mücadele etmek zorunda olmadığını kaydetti.
Zuckerberg, “Ekipler oldukça iyi performans gösteriyor ve ürün çok hızlı büyüyor” dedi ve ekledi:
“Burada farklı olan şey, TikTok’un şimdiden çok büyük bir rakip haline gelmesi ve oldukça hızlı bir oranda büyümeye devam etmesi.”
BBC Kuzey Amerika Teknoloji Muhabiri James Clayton’ın analizi
Facebook her zaman büyüyen bir platform oldu.
Tarihindeki her çeyrek için açıkladığı küresel sayılar sadece arttı.
Ancak son birkaç yılda, Avrupa ve ABD’de büyüme durdu. Bu, dünyanın geri kalanından kullanıcı sayılarındaki artışlarla telafi edildi.
Facebook genç insanlar arasında eskisi kadar popüler değil. Kabul ettiği gibi TikTok rekabeti gelirlerine zarar veriyor.
Ancak yatırımcıların Meta hakkında endişelenmesinin başka nedenleri de var.
Meta, Metaverse’e odaklanmak istediği için adını değiştirdi. Ancak Meta henüz bir Metaverse inşa etmenin yakınında bile değil, şu anda boş bir hayal.
Bir Metaverse inşa etmeye çalışmak için milyarlarca dolar harcıyor çünkü Mark Zuckerberg bunun için talep olacağını düşünüyor, bu büyük bir risk.
Belki Meta’nın acil sorunlarının cevabı TikTok satın almak olabilir? ABD’de düzenleyici kurumlar, rekabet karşıtı yasalar nedeniyle buna asla izin vermez.
Ve Facebook artık Silikon Vadisi’ndeki birçok kişi tarafından zehirli bir marka olarak görülüyor. Kesinlikle on yıl önce söylendiği gibi çalışmak için harika bir yer değil.
Bu da yetenekleri çekmeyi zorlaştırıyor.
Meta’nın ileriye dönük bazı ciddi sorunları var. Bu dönüm noktası sadece bir başlangıç olabilir.
İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…
Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…
UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…
Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…
UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…
Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.