Kategoriler: Ekonomi

Evleneceklere kötü haber: Zam kaçınılmaz

Bursa’da 23 yıldır mobilya üretimi yapan Moremo Mobilya Kurucu Ortağı Yusuf Katana, mobilya ham maddelerinin ihraç edilmesinin katma değerli ihracatın önünü kestiğini söyledi.

Önceliğin iç pazara verilmesi gerektiğini vurgulayan Yusuf Katana; “Hem firma hem de sektör olarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışırken ham madde konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun en büyük nedeni ham maddeye döviz kuru nedeniyle yurtdışından çok fazla talep gelmesi ve üreticilerin ürünlerini yurtdışına satmasıdır. Ham maddeyi alıp katma değerli bir hale getirdikten sonra ürün olarak yurtdışına satma imkânımız varken ham madde olarak ihraç edilmesi ülke ekonomisi açısından ciddi bir ekonomik kayıptır” diye konuştu.

Tedarik süresi uzuyor

“Fiyat artışı kaçınılmaz olacak”

Üreticilerin yaşanan maliyet artışlarını henüz fiyatlara yansıtmadığına işaret eden Yusuf Katana, üreticilerin karlılığını azaltıp ellerindeki stokları eriterek işletmelerini ayakta tutmaya gayret ettiğini kaydetti. İlerleyen süreçte fiyat artışlarının kaçınılmaz olacağının altını çizen Katana; “Bu düzene uyum sağlayamayan firmalar ise tek tek kapatmak zorunda kalacaktır. Sektörümüzdeki fiyat artışı yıllık bazda yüzde 20 civarındadır. Hem tedarik sıkıntısı hem de düzenli olarak artış gösteren ham madde fiyatlarının tüketicilere yansıması kaçınılmaz olacaktır. Özellikle bizim gibi siparişe göre üretim yapan butik firmalarda siparişten sonra bir an önce müşteriye ürünü teslim edebilmek çok daha cazip hale gelmektedir. Tüketici açısından ihtiyaçları olan mobilyaları bir an önce almaları avantajlarına olacaktır. Önümüzdeki günlerde artmaya devam edecek maliyetlerle istedikleri ürünleri daha yüksek fiyatla alabilme durumunda kalacaklardır” şeklinde konuştu.

“Üreticiyi destekleyici tedbirler şart”

Yıl sonu itibariyle sıkıntıların daha da artış gösterebileceğini belirten Moremo Mobilya Kurucu Ortağı Yusuf Katana, bu sorunların çözümü için üretimi ve üreticiyi destekleyecek tedbirlerin bir an evvel alınması gerektiğini ifade etti. Deneyimli iş insanı; “Bunun dışında ihracat yapıyor olmak ve bunu daha da arttırabilmek hem firmamız hem de ülkemiz açısından çok daha kıymetli hale gelmiştir. Dünya genelinde yaşanan tedarik sıkıntıları ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle tüm dünya için Türkiye avantajlı bir pazar durumdadır. Üretimi destekleyerek içinde bulunduğumuz dezavantajlı durumu ülke olarak rahatlıkla avantaja çevirebiliriz. Bunun için ham madde ihracatının kısıtlanıp, katma değerli ürün haline dönüştürüldükten sonra ihraç edilmesi hem firmalar hem de Türkiye ekonomisi açısından çok daha avantajlı olacaktır. Ülke olarak kalkınmanın yolu her sektör için üretmektir. Ekonomik kalkınma ve istikrar için üretmeye mecburuz” diye konuştu.

Paylaş

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.