Kategoriler: Dünya

Eski Kiev Büyükelçisi A. Bülent Meriç açıkladı: ‘Batı barış istemiyor’

2009-2011 yılları arasında Kiev Büyükelçiliği yapan Meriç, Batı’nın çatışma sürecini uzatarak Suriye’deki gibi bir hibrit savaş istediğini, insani koridor açılması kararının da bu amaca uygun olduğunu söyledi. Rusya’nın ise sanayi bölgelerini ele geçirerek yeni Ukrayna’yı fakir bir tarım ülkesine dönüştürmeyi hedeflediğini belirtti.

Eski Kiev Büyükelçisi Ahmet Bülent Meriç Ukrayna’daki son durumu Cumhuriyet’e değerlendirdi. Meriç, “Rusya, bir yanda güney kuşağından hareket ederek Ukrayna’nın Karadeniz ile bağlantısını kesmeyi, diğer yanda Harkiv ve Dinipro gibi, Dinyeper’in doğusundaki sanayi bölgelerini ele geçirerek yeni Ukrayna’yı fakir bir tarım ülkesine dönüştürmeyi hedefliyor. Asıl amacı ise Başkent Kiev’i düşürerek Moskova ile işbirliği yapacak kukla bir rejimi işbaşına getirmek. Ancak Rusya, stratejik hedeflerini elde etmekte gecikti. Artık zaman Rusya için tersine işliyor” dedi.

“Sıcak savaştan kaçınan Batı’nın ilk hedefinin ise Rus ekonomisini çökertmek” olduğunu söyleyen Meriç, “böylece Batı’nın, Rusya için savaşı yürütülemez hale getirmek istediğini” söyledi. “Eğer Rusya Kiev’i ele geçirirse Batı’nın bölgeye silah ve mühimmat desteğinde bulunmaya devam edeceğini” öne süren Meriç, “hedefin Suriye’deki gibi hibrit savaş alanına dönecek Ukrayna’da Rusya’yı bu savaşın tarafı yaparak yıpratmak” olduğunu iddia etti.

SURİYE’DEKİNİN AYNISI

“Müzakerelerde Ukrayna’daki büyük şehirlere insani koridorlar açılması kararıyla çatışma ekosistemine yeni boyut getirmesinin” ve “sadece insani açıdan değerlendirilemeyecek bu gelişmenin, Batı’nın savaşı uzatma stratejisine uygun olduğunun” altını çizen Meriç, “Suriye’de insani yaklaşımın da siyasi amaçlarla kullanıldığı ve savaşın uzamasına neden olduğunu” anımsattı. Meriç, “Şehir savaşına hazırlanan ve kuvvetlerini yabancı savaşçılarla takviye eden Kiev yönetiminin Rus ordusu birimlerine ve savaşkarşıtı Rus kamuoyuna verdiği mesajlarla Moskova’nın savaş iradesini kırmaya çalıştığına” dikkat çekti.

Ukrayna’nın bu savaşı sürdürebildiği ölçüde Batı’nın Ukrayna’nın yanında olacağını söyleyen Meriç, Kiev’in, Rus ilerleyişini yavaşlatabilmek, zaman kazanmak ve bu süre içerisinde Batı’nın lojistik desteğinden yararlanmak için müzakereye taraf olduğu” ancak pozisyonları arasında büyük fark bulunan iki tarafın uzlaşmasının zor gözüktüğünü vurguladı.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.