Kategoriler: Dünya

Emekli Tuğgeneral Eslen yorumladı: ‘Putin, amacına ulaşamadı’

Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz devam ediyor. Son olarak, Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki bazı birliklerin tatbikatlarını tamamlayıp üslerine dönmek için hazırlıklara başladıklarını açıkladı.

Söz konusu gelişmeye ilşikin Cumhuriyet’e değerlendirmelerde bulunan Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, “Bu haberler doğru ise mutlaka yorumlanması gereken önemli bir gelişimi işaret etmektedir” dedi.

PUTIN AMACINA ULAŞAMADI

Ukrayna’nın, özünde Atlantik ile Avrasya güç merkezleri arasındaki güç mücadelesinin geliştiği alan olarak önem kazandığına dikkat çeken Eslen, “Rus birliklerinin çekilme haberleri doğru ise, Rusya, ABD’den ve NATO’dan talep ettiği güvenlik garantilerini elde edemeden ordusunu çekmiş olacaktır” diye konuştu.

Rusya’nın, bu yığınaktan beklediği siyasi amaçlara ulaşamadığına dikkat çeken Eslen, “Rusya’nın gerçekten amacı; NATO’nun genişlemesinin, Ukrayna’nın NATO üyesi yapılmasının önlenmesi ise ilgili garantileri sağlayamamış olacaktır. Bu gelişme, Putin’in uyguladığı stratejinin siyasi amaçları sağlama yeteneğinde olmadığını göstermektedir” dedi.

PUTIN NE YAPMALIYDI?

Putin’in izlemesi gereken adımlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eslen, şunları kaydetti:

“Eğer Putin, Ukrayna sınırına yeterli askeri güç yığdıktan sonra, ‘Bu askeri güç burada kalıcı olacak, Ukrayna NATO üyesi olursa kullanılacak’ mesajı verse idi stratejisi daha güçlü ve tutarlı olabilirdi. ABD, bu süreçte Rusya’yı Ukrayna’ya müdahale etmesi için sürekli tahrik etmiş, Putin ise Ukrayna’ya müdahalenin ABD tuzağına dönüştüğünü idrak edince farklı bir stratejik davranışa yönelmiştir.”

PUTIN GÜÇ GÖSTERİSİ YAPTI

Eslen, Putin’in bu süreçte uyguladığı strateji ile siyasi amaçlarına ulaşamasa da 130 bin kişilik orduyu NATO’nun karşısına yığabileceğini göstererek NATO’ya karşı bir güç gösterisinde bulunduğunu söyledi.

Bu gelişmeden sonra ABD’nin NATO’yu genişletmesi ve Ukrayna’nın NATO üyeliğine kabul edilmesinin daha da zora girdiğini kaydeden Eslen, şu ifadeleri kullandı:

“Atlantik ve Avrasya güç merkezleri arasındaki bu gerilimin savaşa dönüşmeden sonuçlanması, gerilimin öznesine dönüşen Ukrayna halkını mutlu edecektir. Atlantik ile Avrasya arasındaki bu güç mücadelesi bölgesel ve küresel yeni dengeler kuruluncaya kadar devam edecektir. Bu güç mücadelesi, coğrafi konumu nedeni ile Türkiye’yi yakından ilgilendirecektir.”

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.