‘TÜBİTAK 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’ kapsamında, dünya genelinde ortalama sıcaklıklardaki artışın, göllere ve göl …
‘TÜBİTAK 2232 Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’ kapsamında, dünya genelinde ortalama sıcaklıklardaki artışın, göllere ve göl ekosistemlerine etkilerini incelemek amacıyla geçen yıl ‘İklim değişikliği ve tuzlu göller ekolojisinin etkisi’ projesine başlandı.
“BÜYÜK ÖLÇÜDE KURUMUŞ”
Burdur Havzası’ndaki göller için tehlike çanlarının çaldığını dile getiren Dr. Mustafa Korkmaz, “Burdur Gölü aşırı çekilmiş, Yarışlı Gölü ve Akgöl tamamen kurumuş durumda. Tuzlulaşma nedeniyle bu göllerde yaşayan canlı sayısı düşük seviyede. Acıgöl’de de maalesef aynı tabloyla karşı karşıyayız. Gölün ortalarına kadar yaklaşık 2 kilometre araçlarımızla ilerleyebildik. Büyük ölçüde kurumuş halde. Bu göl 1980’li yıllarda, 160 kilometrekare alana sahip bir alana sahipti. Şu an bu rakam 50 kilometrekareye kadar düştü. 40 yıl önce 8 metre derinliğe sahip olan Acıgöl’de bu rakam 1 metrenin altına kadar düştü. Tuzluluğun artması, iklim değişikliği buradaki birçok canlının yok olmasına yol açtı. Burada üreyen ve konaklayan yaklaşık 200 çeşit kuş türü vardı. Bunların birçoğuna artık burada rastlayamıyoruz. Göl kuruduğu için flamingolar da buraya uğramıyor. Bu habitatları maalesef kaybediyoruz” dedi.
ÖNLEM ÇAĞRISI