Fed’in 14-15 Aralık politika toplantısının tutanaklarına göre, Fed’in sıkı istihdam piyasası ve yüksek enflasyon nedeniyle ekonomiyi yavaşlatmak …
Fed’in 14-15 Aralık politika toplantısının tutanaklarına göre, Fed’in sıkı istihdam piyasası ve yüksek enflasyon nedeniyle ekonomiyi yavaşlatmak için faizleri öngörülenden daha erken yükseltmek durumunda kalabileceği ve bilançosundaki varlıkları azaltabileceği belirtilmişti.
Fed’in faiz artışında daha ‘agresif’ olacağı sinyali vermesi, riskli varlıkların cazibesini azaltarak gelişmekte olan ülke para birimlerinde daha fazla düşüşü tetikleyebileceği öngürülüyor.
TL’DE NEGATİF SEYİR
Hafta başından bu yana negatif getiri etkisi ve enflasyonda daha da yükseliş beklentisiyle değer kaybını sürdüren TL, yüzde 17 değer kaybetti. Ekonomistler enflasyonun mayıs ayına kadar yüzde 50’ye yükselebileceği uyarısında bulunurlarken, bu durum TL’nin zaten negatifte olan getirisinin iyice düşmesine yol açacak.
TARİH VERDİLER
Aralık ayındaki Açık Piyasa Komitesi toplantısında 2022 için üç faiz artırımı öngördüğünü belirten Bostic, Eylül’de gerçekleştirilen toplantıda 2022’de iki faiz artırımı olacağını öngörüyordu.
“Eğer rakamlar son aylardaki gibi gelmeye devam ederse Mart’ta yapılacak bir faiz artırımı uygun olabilir” diyen Bostic, istihdam yaratımı ve enflasyondaki trendin devam etmesi halinde baharda faiz artırımlarına başlayabileceklerini söyledi.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard ABD Merkez Bankası’nın enflasyondaki artış nedeniyle Mart’ta faiz artırmaya başlayabileceğini, bir sonraki adımda da bilançonun küçültülebileceğini belirtti.
FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUR?
Fed’in olası bir faiz artışı gelişmekte olan piyasalar başta olmak üzere dünya piyasalarını derinden etkileyecek. Fed’in faiz artırımı doların değerinin artması ve büyümenin yavaşlamasını beraberinde getirebileceği düşünülüyor. Bu nedenle Fed kararları piyasalar tarafından endişe ile takip ediliyor.