Kategoriler: Gündem

Denizli’de emektar kadınlar tarih için kazıyor

Denizli’nin Çal ilçesinde, 6 yıl önce kazı çalışmalarına başlanan ve 8 bin 600 yıl öncesine ait kemikten iğne ve ip eğirmeye yarayan ağırşaklar bulunan Ekşi Höyük’te, yörede yaşayan kadınlar da çalışmaya başladı. Eskiden çiftçilik ve tarım işçiliği yapan kadınlardan Fatma Yaşar ile Mevlam Konar, çapaları ve fırçaları ile kentin tekstil tarihine ışık tutmak için görev yapıyor.

Dayılar Mahallesi’nde Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden Ekşi Höyük’te Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı başkanlığında 6 yıldır süren kazılarda, gün yüzüne çıkarılan kemikten iğne, ip eğirmeye yarayan ağırşaklar ve oyulmuş yuvarlak taşlar, kentin tekstil geçmişine ilişkin önemli veriler sunuyor. Bölgede insanlık tarihine ışık tutan kazı çalışmalarında, Dayılar ve Konak mahallelerinde yaşayan kadınlar da yer alıyor. Eskiden çiftçilik ve tarım işçiliği yapan kadınlardan Fatma Yaşar ve Mevlam Konar, Ekşi Höyük kazılarında çalışarak tarihi eserlerin gün yüzüne çıkmasına yardımcı oluyor. Kazı alanında çapa ve fırça ile 8 saat boyunca titizlikle çalışan kadınlar, akademisyenlerin yürüttüğü çalışmalara önemli katkı sunuyor.

Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fulya Dedeoğlu Konakçı, Ekşi Höyük’te bulunan 8 bin 600 yıl öncesine ait bulgular ile tekstil tarihine ışık tuttuklarını dile getirdi. Kazıda bölge halkından çalışanların da yer aldığını dile getiren Konakçı, “Burada Dayılar ve Konak mahallelerinden çalışanlarımız var. Bunlardan bir kısmı kadın personellerimiz. İşleri çapa ve fırça ile yürüttüğümüz için kendilerinin bize önemli katkısı oluyor. Son derece dikkatli kadın detayı ile çalışmalarını yürütüyorlar. Onlarla çalışmaktan çok mutluyuz. Hep birlikte titizlikle tarihi aydınlatmak için çalışıyoruz” dedi.

‘DİKKATLİ KAZMAK GEREKİYOR’

‘TARİHİ ALANDA ÇALIŞMAYI SEVİYORUM’

Ekşi Höyük’te 6 yıldır kazı işlerinde görev yapan 62 yaşındaki Mevlam Konar ise, “Ömrüm boyunca tarlalarda çapa yaptım. 7 yıldır buradaki kazılarda görev alıyorum. Eskiden domates, biber patlıcan ve pancar üretimi yaparken şimdi arkeologlarla birlikte çalışıyorum. Çapa ile kazı, fırça ile ince işçilik yapıyorum. Tarihi bir alanda çalışmayı çok sevdim. Buradan elde ettiğim gelirle aile ekonomisine katkı sağlıyorum. Burada tarihi bir alanda nasıl kazı yapılacağını öğrendim. Daha önce burada bir kaç kez tarihi objeler buldum. Bu çok güzel bir duygu. Burada severek çalışıyorum” diye konuştu.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.