Kategoriler: Kültür Sanat

Cannes’da 7 dakika ayakta alkışlanan film: Nitram

Avustralyalı yönetmen Justin Kurzel’in dram-gerilim türündeki filmi Nitram, 1996’da 35 kişinin ölümüne neden olan Port Arthur katliamına odaklanıyor.

Filmde; Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), Kapan (Get Out) ve X-Men: Birinci Sınıf (X-Men: First Class) yapımlarında yer alan Caleb Landry Jones, silahlı saldırının failini canlandırıyor. Port Arthur katliamı, Avustralya’da parlamenterleri silah kontrol yasalarını yeniden şekillendirmeye yöneltmişti. Saldırının faili Martin Bryant, halihazırda 35 müebbet hapis cezasını çekiyor.

The Sydney Morning Herald’ın haberine göre, Cannes’da prömiyerini yapmasının ardından seyirciler Nitram’ı (“Martin”in tersten yazılmış hali) 7 dakika boyunca ayakta alkışladı. Jones, Bryant rolüyle Cannes Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü aldı. Nitram eleştirmenlerin de beğenisini topladı. Deadline filmi “güçlü bir çalışma” diye niteledi ve şöyle yazdı:

Yönetmen, filmin doruk noktasını nasıl ele alacağına ilişkin alışılmışın dışında ama amaçlarına çok iyi hizmet eden çok etkili bir karar alsa da neyin geleceği açık ve korku yerleşiyor.

Nitram’ı ‘son derece rahatsız edici ve ürkütücü derecede inandırıcı’ diye nitelendiren Variety şunları ekledi:

Bir kişiyi kitlesel katliama neyin ittiğine dair bu nitrogliserin meditasyonunun verdiği yoğun rahatsızlık, tıpkı yanan bir havai fişeğin sizin ellerinizde barut deposuna doğru ilerlemesini izlemeye benziyor. Çakan kıvılcımlara dalıp giderken havai fişeği elinizden bırakamıyorsunuz.

The Guardian, Nitram’ı “hipnotize edici biçimde huzur kaçıran bir film” diye nitelendiği eleştirisinde filme 4 yıldız verdi.

Independent Türkçe‘nin aktardığı habere göre, gösterime girmeden önce Nitram, Avustralyalı film yapımcısı Richard Keddie’yi The Sydney Morning Herald’ın yorum ve görüşler sayfasında eleştiri yazmaya itmişti:

Sanat, Martin Bryant filmini haklı çıkarmaz… Martin Bryant hakkındaki filmin tamamen sorumsuz olduğunu ve durdurulması gerektiğini düşünüyorum.

Katliamın meydana geldiği Tazmanya’da yaşayan Kurzel, yakın zamanda AFP’ye verdiği röportajda filmini savundu ve haber ajansına “Port Arthur’dan haberdar olmayan nesiller var” dedi.

Yönetmen, “Neden bu kadar çok hararetlendiğimizi ve bazılarının bu olay hakkında film yapılmasından neden bu kadar rahatsız olduğunu anlıyorum” diye ekledi.

Ama böyle bir karakterin silah dükkanına girip olta gibi yarı otomatik silahlar alabilmesinin katıksız abesliği yüzünden bu filmi yaptık.

Paylaş

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.