Kategoriler: Gündem

Beklenen İstanbul depremi: Tsunami riskine karşı önlemler artıyor

Reuters’ın yayımladığı verilere göre araştırmacılar, 70 yıl içinde 7,0 veya daha büyük şiddette bir deprem olasılığının yüzde 95 olduğunu tahmin ediyor. Bu şiddetteki bir depremin 194 bin binayı ağır hasara uğratarak İstanbul’un nüfusunun yüzde 10’undan fazlasını evsiz bırakacağı tahmin ediliyor. Oluşabilecek hasarı önlemek için yapılan çalışmalar ise devam ediyor.

Son olarak TED Üniversitesi (TEDÜ) Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Vedat Bayram tarafından yapılan ‘Tsunami Tehdidine Karşı İstanbul İli Marmara Denizi Kıyıları Tahliye Planlaması ve Yönetimi’ başlıklı proje, TÜBİTAK ARDEB-1001 ‘Deprem Araştırmaları Özel Çağrısı’ kapsamında 36 ay süresince desteklenmeye hak kazandı.

TSUNAMİ TEHDİDİNE KARŞI BIRÇOK İLÇEYE TAHLİYE TABELALARI YERLEŞTİRİLİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi beklenen İstanbul depreminin ardından olası tsunami riskine karşı birçok ilçeye tahliye yolu tabelaları yerleştiriyor. İlk olarak Büyükçekmece’ye yerleştirilen tabelalar 16 ilçede daha yer alacak. TED Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Vedat Bayram ise deprem sonrası olası tsunami riski için geliştirdiği projesini şu sözlerle aktarıyor:

“Proje, İstanbul depremi sonrasında, ikincil afet olarak ortaya çıkabilecek tsunami tehlikesine karşı, Marmara Denizi kıyısındaki ilçelerindeki nüfusun emniyetli bir şekilde tahliyesi ve kriz anında alınacak en efektif önlemlerin neler olacağını ortaya koyacak. Her ne kadar bu çalışma tsunamilerden korunmak için geliştirilecek tahliye planlama ve yönetimi politikaları üzerine olsa da, proje sonuçları ülkemizde sıkça görülen diğer afetlere veya küresel ısınma/iklim değişikliği nedenleriyle görülebilecek yeni afet tiplerine yönelik olarak da kullanılabilecek.”

PROJE TSUNAMİ SIRASINDAKİ TAHLİYE PLANLAMA VE YÖNETİM OPTİMİZASYONLARINI TEMEL ALIYOR

Proje çerçevesinde tsunami riski altındaki nüfusun trafik yoğunluğunu, yaya – araç etkileşiminden kaynaklanan karmaşayı dikkate aldığını belirten Öğretim Üyesi Dr. Vedat Bayram, “Proje yaya, araçlı, tahliye planlama ve yönetim optimizasyon modelleri ve çözüm yöntemleri konularını geliştirecek bir kapsama sahip” diyerek projenin amacından bahsetti. Dr. Vedat Bayram’ın öncülüğünde 36 ay sürecek projenin etkilerinin ise T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı On Birinci Kalkınma Planı’na “Yaşanabilir Şehirler, Sürdürülebilir Çevre” ve “Afet Yönetimi”, T.C. İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı’na, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Araçlarına ve Afet Riskini Azaltma için Sendai Çerçevesi’ne katkı sağlayacağı öngörülüyor.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.