Kategoriler: Gündem

Ankara, AİHM kararına uyulması çağrısı yapan 10 ülkeye tepki gösterdi

İş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması için ortak çağrıda bulunan ABD, Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin büyükelçileri, Dışişleri Bakanlığı’na çağırıldı. Ankara tarafından “Türk yargısına baskı girişimi” olarak nitelendirilen ortak çağrıya katılan büyükelçilere Türkiye’nin tepkisi Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı tarafından iletildi.

Gezi ve 15 Temmuz darbe girişimi davaları kapsamında tutuklu bulunan Kavala’nın tutukluluğunun 1 Kasım’da dördüncü yılını dolduracak olması dolayısıyla ABD, Almanya, Fransa, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara Büyükelçilikleri önceki akşam ortak bir açıklama yapmıştı.

‘HUKUK DEVLETİ İLKESİNİ GÖLGELİYOR’

Kavala hakkındaki yargılamada farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesinin “Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelediği” kaydilmişti. Açıklamada “Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleriyle ve ulusal kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

Ortak açıklamanın yayımlanmasının ardından bu ülkelerin büyükelçileri önceki gece Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Bunun üzerine büyükelçiler ve büyükelçileri Ankara’da bulunmayan elçiliklerin maslahatgüzarları dün sabah saatlerinde Dışişleri Bakanlığı’na gitti. Edinilen bilgiye göre büyükelçiler Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı ile görüştü. Kaymakcı, büyükelçilere Türkiye’nin tepkisini iletti. Büyükelçilere herhangi bir diplomatik nota verilmediği bildirildi. Büyükelçilerin görüşmede ortak açıklamaya dair herhangi bir izahat getirmediği, Türkiye’nin resmi tepkisini aldıktan sonra bakanlıktan ayrıldığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamada, Kavala hakkında yapılan çağrıyı “diplomatik teamüllere aykırı” olarak nitelendirdi. “Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu, hukuki süreçlerin siyasallaştırılmasına ve Türk yargısına baskı yapmaya yeltenen bu açıklamanın reddedildiği, söz konusu açıklamanın büyükelçilerin savunduğunu iddia ettikleri hukukun üstünlüğü, demokrasi ve yargı bağımsızlığına da aykırı olduğu iletilmiştir” denildi.

‘VİYANA UYARISI’

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.