24 Nisan 2025 Perşembe

İstanbul Depremi! Kandilli'den Korkutan Denizdeki Şiddet Raporu

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından ön değerlendirme raporunu yayımladı. Prof. Dr. Nurcan Meral Özer, depremin etkinliğinin 1,5-2 ay devam edebileceğini belirtirken, depremin şiddetinin denizde 8, karada ise 4-5 olarak ölçüldüğünü ifade etti. Bu açıklama, İstanbul'da yaşayan vatandaşlar arasında büyük bir endişe yarattı.

Depremin Ardından Kandilli'den Açıklamalar

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Silivri açıklarındaki depreme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özel, "Bu depremin ardından 2 kez 5'ten büyük artçı deprem oldu. 6,1'lik bir depremin etkinliği 1,5-2 ay devam edebilir" dedi. Ayrıca, Marmara Denizi Silivri açıklarında meydana gelen depremin ardından BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Prof. Dr. Özel, bugünkü depremin, 2019'da Silivri açıklarında meydana gelen depremin güneyinde ancak aynı boylam üzerinde yaşandığını belirtti. Çözebildikleri kadarıyla bugün 100'e yakın deprem olduğunu ifade eden Özel, "6,1'lik depremden sonra 2 tane büyük artçı oldu. Bunlar da sevindirici tabii, enerjinin açığa çıktığını gösteriyor. 5,1’lik ve 5,2’lik iki deprem oldu. 10 tane de 4’ten büyük deprem meydana geldi" diye konuştu.

Depremin Bölgesel Etkileri ve Erken Uyarı Sistemi

Depremin Orta Marmara ile Kumburgaz Fay Hattı'nın tam ortasında yaşandığı bilgisini paylaşan Özel, depremlerin Orta Marmara içindeki 10-12 kilometrelik bant içinde meydana geldiğini ve izlemelerini dikkatle sürdürdüklerini ifade etti. Geçmişte Marmara Denizi içinde meydana gelen depremlerin tarihleri ve büyüklükleri konusunda belirsizlikler olduğunu dile getiren Özel, bu durumun Marmara Denizi'nde ne zaman ve hangi büyüklükte deprem olacağı öngörülerini zayıflattığını söyledi. Özel, Marmara Denizi içindeki bütün hareketleri dikkatle izlediklerini ve bugün deniz yükselmeleri de tespit ettiklerini anlattı.

Rasathanenin, Marmara'da olabilecek bir deprem için pilot olarak erken uyarı sistemi geliştirmeye çalıştığını bildiren Özel, bugünkü depremde sistemin devreye girdiğini ve bu durumun sevindirici olduğunu belirtti.

Deniz ve Kara Şiddeti Farklı

Özel, sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, deprem uzmanlarının gelecek olası depremlere ilişkin görüş ayrılıklarına düştüğünü hatırlatıp, beklenen depremlerin bugünkü konumda mı olacağını sorması üzerine Özel, "Orta Marmara ve Kumburgaz segmenti vardır. Bu ikisinin tam ortasında, 10-12 kilometrelik bir bölgede deprem aktivitesi meydana geldi, şu anda da meydana geldiği yerde devam ediyor. Kumburgaz ve Adalar fayında da bir stres birikimi olduğunu, deprem olma ihtimalini biz de biliyoruz, söylüyoruz" şeklinde yanıt verdi.

Özel, depremin deniz merkezli meydana geldiğini, şiddetinin denizde 8, karada ise 4-5 olarak ölçüldüğünü anlattı. 2019'da yaşanan 5,9 büyüklüğündeki depremin artçılarının yaklaşık 1,5 ay sürdüğünü belirten Özel, "Bu depremin ardından 2 kez 5'ten büyük artçı deprem oldu. 6,1'lik bir depremin etkinliği 1,5-2 ay devam edebilir ancak bu denizde olan bir deprem. Kıyılarda bunun ne kadarının hissedilip hissedilmeyeceği tartışılır. Şu anda karada bu depremleri hissetmek çok kolay olmayabilir" dedi.

Kandilli Rasathanesi'nin açıklamaları, İstanbul'da yaşayan vatandaşların deprem konusundaki endişelerini artırmış durumda. Özellikle denizde yüksek şiddette ölçülen depremin karadaki etkileri ve olası artçı sarsıntılar, önümüzdeki günlerde yakından takip edilecek.

İlgili Haberler