Kategoriler: Gündem

AKP MYK’de ele alınan sosyal medya düzenlemesine vekiller tepki gösterdi

AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Edinilen bilgiye göre toplantının gündeminde iki önemli çalışma, yeni anayasa ve sosyal medya düzenlemesi yer aldı.

Almanya modelinin de yakından incelendiği düzenlemenin ekim ayında Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Söz konusu düzenlemede, “sosyal medya üzerinden dezenformasyon yapanlara yönelik 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve sosyal medyayı bir süre kullanamama gibi cezalar getirilmesi” öngörülüyor. Cezai yaptırımlar için de Türk Ceza Yasası’nda bazı düzenlemelerin de yapılabileceği belirtiliyor.

‘YANLIŞ YAPILDI’

Türkiye’de son günlerde Ege ve Akdeniz bölgelerinde çıkan yangınlar nedeniyle pek çok sosyal medya kullanıcısı “Help Turkey” etiketini paylamış ve bu paylaşımlar başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Cumhur İttifakı milletvekillerince de “dezenformasyonla Türkiye’yi güçsüz gösterme kampanyası” olarak nitelendirilmişti. “Help Turkey” etiketiyle yapılan bu paylaşımlar sonrasında AKP, bu kez MYK’de de kapsamlı şekilde sosyal medya düzenlemesini ele aldı. Ancak söz konusu düzenlemeye bu kez AKP’li milletvekillerinin de eleştirileri bulunuyor. Bunun en önemli nedenlerinden birinin de “salgının pik yaptığı dönemde Meclis’ten geçirilen sosyal medya düzenlemesinin olduğu” ifade ediliyor. Bir yıl önce Meclis’ten geçirilen sosyal medya düzenlemesinde de Twitter, Facebook gibi şirketlere Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu getirilmişti.

AKP’li vekiller, parti yönetimini “daha önce çıkarılan yasaya şimdi hazırlanan yasa teklifindeki maddelerin de eklemlenebileceği ancak bunun yapılmadığı” gerekçesiyle eleştiriyor. Meclis’e AKP iktidarı döneminde “aynı konu üzerinden iki farklı yasa teklifinin getirilmesinin kamuoyunda sosyal medyaya yönelik ‘yasakçı iktidar’ söylemlerini yeniden canlandıracağına” dikkat çekilirken, “Bir yıl arayla iki sosyal medya düzenlemesini Meclis gündemine getiriyoruz. Aslında her şey baştan planlanıp ikinci bir yasal düzenlemeye gerek olmadan Meclis’ten geçirilebilirdi. Kulağımızı neden tersten tutuyoruz? İlk düzenlemede de pekala sosyal medya üzerinden dezenformasyon yayanlara ilişkin cezai yaptırımlar getirilebilir ve Türk Ceza Yasası’nda da değişiklikler yapılabilirdi” serzenişinde bulunuyor.

AKP’li milletvekilleri ayrıca yasa teklifinde yer alacak cezai yaptırımların, paylaşımlar yurtdışından yapıldığında “suç ve suçluyu önlemede yeterli olmayacağı” yönünden de eleştirilerde bulunuyor.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

3 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

3 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

3 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

3 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

3 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

3 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.