Kategoriler: Dünya

ABD’den Türkiye’ye “engel”: Baskıdan endişe ediyoruz

Ekim ayında Türkiye ve Güney Kore, iki Güney Koreli şirketin Altay tankı için motor ve şanzıman mekanizmaları tedarik edeceği bir niyet mektubu imzalamıştı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ülkenin Savunma Tedarik Programı İdaresi’nden sorumlu Güney Koreli bakan Kang Eun-ho’nun 22 Ekim’de gerçekleştirdiği görüşme sırasında imzalanan anlaşmanın iptal edildiği öne sürüldü.

Defence News’ün aktardığına göre; Altay’ı yapan Türk zırhlı araç üreticisi BMC, Güney Koreli üreticiler Doosan ve S&T Dynamics ile tank için bir güç paketi üzerinde ortak çalışma için stratejik anlaşmalar yaptı. Anlaşmalara göre Asyalı şirketler, Türkiye’de ortak üretilecek güç paketini oluşturan bir motor ve şanzıman mekanizması için teknik bilgi sağlayacaktı. Defence News’e konuşan kaynaklara göre; Türkiye, anlaşmanın iptali ile birlikte Güney Koreli şirketlerin ürünlerini satın alınacak.

Şirketten bir kaynak, “Birlikte üretme seçeneği planlandığı gibi gitmedi. Şu an Kore yapımı güç ünitelerini satın alma üzerine anlaşıldı” dedi. Fakat ismini açıklamayan kaynak, “ABD yönetiminin Güney Kore’ye baskı yaparak tank motor teknolojilerinin Türkiye’ye transferinden vazgeçirmeye çalıştığından endişe ediyoruz” dedi.

Bu ayın başında ABD’deki 41 Temsilciler Meclisi üyesi ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a bir mektup göndererek Türkiye’ye F-16 satılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunmuştu. Türkiye’nin Rus yapımı S-400 satın aldığını CAATSA yaptırımlarını tetiklediğini söyleyen siyasetçiler son dönemde bu konuda birçok açıklama yapmıştı. Türkiye ayrıca F-35 programından da çıkarılmıştı.

Şirket kaynakları, Güney Koreli şirketlerin Altay tankı için doğrudan güç kaynağı sağlayacağını ve bunun tanklara entegrasyonu için çalışacaklarını söyledi. Yetkili sürecin işlemesi durumunda 18 ay içinde tankların üretilebileceğini de öne sürdü.

Son Haberler

İzmit’de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika

İzmit'de Erkeklerin Aradığı Kadınlar Son Dakika Genel olarak erkeklerin diğer deyişle, Hepimizin hayatı kendine göre…

2 sene Önce

Galatasaray, Barcelona’ya gol izni vermedi

Galatasaray'ın deplasmanda Barcelona'yla 0-0 berabere kaldığı maçta ilginç bir istatistik ortaya çıktı.Kalesini gole kapatan Galatasaray,…

2 sene Önce

İspanyol kaleci devleşti!: Barcelona 0-0 Galatasaray

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda deplasmanda Barcelona ile karşılaşan Galatasaray, müsabakayı 0-0 berabere tamamlayarak…

2 sene Önce

CHP’li Özgür Özel’den iktidara Türkiye Varlık Fonu tepkisi

Türkiye Varlık Fonu ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında Türk Telekom'un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil…

2 sene Önce

Trendyol kadın girişimcileri dijitalleştiriyor, işlerini büyütmelerine katkı sağlıyor

UN Women ve UN Global Compact ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı olan…

2 sene Önce

İbrahim Kalın: Savaşın sona ermesi için nihai karar Putin’den gelecek

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı CNN International canlı yayınında Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna arasındaki arabuluculuk…

2 sene Önce

Gezinme deneyiminizi iyileştirmek için çerezleri kullanıyoruz.